Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the woocommerce domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/nikansof/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the updraftplus domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/nikansof/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wordpress-seo domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/nikansof/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the jetpack domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/nikansof/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the astra domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (این پیام در نگارش 6.7.0 افزوده شده است.) in /home/nikansof/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
مدیریت جریان نقدینگی - گروه نرم افزاری نیکان

مدیریت جریان نقدینگی

مقدمه
کلید شکوفایی اصلی هر کسب‌وکاری، جریان نقدی آن است. یک شرکت بر اساس میزان جریان‌ نقدی خود می‌تواند در معاملات تجاری موفق شود. در واقع میزان نقدینگی یک شرکت، تکیه‌گاه اصلی آن مجموعه در معاملات مختلف است.

جریان نقدینگی

تمامی شرکت‌ها باید میزان نقدینگی خود را اندازه بگیرند و از تمام ظرفیت‌های خود برای افزایش آن استفاده کنند. در ادامه این مطلب هفت عامل موثر بر جریان نقدینگی شرکت‌ها را نام برده و توضیح می‌دهیم.

جریان نقدینگی، شریان حیات‌بخش کسب‌وکار

جریان مالی یا همان جریان نقدینگی یکی از عوامل مهمی است که اگر صاحبان کسب‌وکارها به آن توجه و آن را مدیریت کنند، به پیشرفت‌های شگرفی خواهند رسید. گاهی از این عامل به عنوان شریان حیات‌بخش کسب‌وکارها یاد می‌شود؛ دلیل این نامگذاری بسیار واضح است. پول و یا نقدینگی در کسب‌وکار مثل خون در بدن انسان حیاتی است.

هیچ کسب‌وکاری بدون پشتوانه مالی نقدی نمی‌تواند راه به جایی ببرد یا در معاملات مختلف حرفی برای گفتن داشته‌باشد. در واقع می‌توان گفت جریان مالی یکی از عوامل مهم برای شروع و هم برای ادامه فعالیت‌های تجاری است.

برخی صاحبان سرمایه بر این باورند که تنها با پشتوانه مالی بالا و سود فراوان می‌توانند موفق شوند. اما این باور کاملا غلط است، زیرا اگر ثروتمندترین و سودآورترین کسب‌وکار را داشته‌باشید ولی نتوانید جریان نقدی خود را مدیریت کنید خیلی زود از میدان رقابت‌های تجاری حذف خواهید شد.

منظور از جریان نقدی چیست؟

اگر بخواهیم به شکل ساده جریان نقدی را توضیح دهیم، جریان نقدی میزان پولی است که به یک کسب‌وکار وارد و از آن خارج می‌شود. جریان نقدینگی یک شرکت ممکن است سیر مثبت یا منفی داشته‌باشد.

جریان مالی با روند مثبت یا صعودی نشان می‌دهد که شما در کسب‌وکار خود موفق عمل کرده‌اید و می‌توانید از پس بدهی‌ها و هزینه‌های جاری شرکت خود برآیید.

اما اگر جریان مالی شرکتی سیر منفی یا نزولی داشته ‌باشد، به معنای این است که دیر یا زود با شکست مواجه خواهید شد. سیر منفی نشان می‌دهد مجموعه شما از پس هزینه‌ها و بدهی‌های خود برنمی‌آید و قادر به رفع نیازهای اقتصادی خود نیست.

انواع جریان نقدی

همانطور که در بالا اشاره کردیم، جریان نقدی ممکن است مثبت یا منفی باشد. در ادامه این جریان‌ها را واضح‌تر بررسی می‌کنیم.

جریان نقدی مثبت

جریان نقدی مثبت به این معنی است که شرکت شما دخل و خرجش نه تنها با هم می‌خواند، بلکه دخل شرکت شما از خرج آن بیشتر است. در این حالت شرکت شما قدرت مالی کافی دارد و از یک پشتیبان محکم برای انجام فعالیت‌های اقتصادی برخوردار است.

اگر جریان نقدی یک شرکت مثبت باشد، این شرکت می‌تواند کل بدهی‌های مجموعه خود را پرداخت کند. همچنین می‌تواند میزان پولی که سهام‌داران درخواست کرده‌اند به آن‌ها پرداخت کند. جریان نقدی مثبت همچنین فرصت سرمایه‌گذاری مجدد برای پروژه‌های اقتصادی را به شرکت‌ها می‌دهد.

جریان نقدی منفی

جریان نقدی منفی درست برعکس جریان نقدی مثبت است. در این شرایط مجموعه و یا شرکت مذکور بیشتر از پولی که در می‌آورد، خرج می‌کند. به عبارتی مجموعه‌ای که جریان نقدی آن منفی است، روی ریل ضرر است و نمی‌توان فرصت سرمایه‌گذاری مجدد را به آن داد.

اگر کسب‌وکاری جریان نقدینگی خود را مدیریت نکند، ممکن است بدهی‌های زیادی برای خود بتراشد. شرکت‌هایی که جریان نقدی آن‌ها منفی است باید ابتدا هزینه‌های اضافی خود را حذف کرده و به دنبال راهکاری برای حل مشکلات اقتصادی خود باشند.

مدیریت جریان میزان نقدینگی چیست؟

یکی از مهم‌ترین کارهایی که صاحبان سرمایه باید با جدیت تمام آن را دنبال کنند، مدیریت جریان نقدی است. در مدیریت جریان نقدی پولی که هر ماه به یک مجموعه وارد و از آن خارج می‌شود ردیابی می‌شود.

7 جریان نقدینگی

در نهایت با بررسی آن و تعیین سیر صعودی یا نزولی آن می‌توان برای انجام فعالیت‌های اقتصادی آینده تصمیم‌گیری کرد. با مدیریت میزان پول نقد در گردش خود می‌توانید بدهی‌ها و هزینه‌های شرکت خود را بهتر مدیریت کنید. همچنین با درنظر گرفتن میزان پول نقدی که در اختیار دارید می‌توانید در فعالیت‌های اقتصادی مختلف شرکت کنید.

عوامل موثر بر جریان نقدینگی کدامند؟

جریان نقدی شرکت‌ها و کسب‌وکارهای مختلف تحت تاثیر عواملی قرار می‌گیرد. صاحبان سرمایه باید با این عوامل آشنا باشند و برای بهبود میزان نقدینگی خود و مدیریت آن از این عوامل استفاده کنند. عواملی مختلفی بر جریان نقدی موثر هستند اما در ادامه 7 مورد از مهم‌ترین آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

1. تعویق در حساب‌های دریافتی شرکت
از عوامل مهم و تاثیرگذار در جریان نقدی شرکت‌ها، تعویق در حساب‌های دریافتی شرکت از مشتریان است. مشتریانی که پرداخت بدهی‌های خود را به تعویق می‌اندازند باعث توقف جریان مالی کسب‌وکار شما خواهند شد. برای مقابله با این عامل می‌توانید مدت زمان بین صدور فاکتور و پرداخت آن توسط مشتری را کاهش دهید، با این کار از تاخیر در حساب‌های دریافتی و توقف جریان نقدی جلوگیری می‌کنید.

2. تعویق در حساب‌های پرداختی شرکت
این عامل نیز مثل عامل قبل است. تعویق در حساب‌های پرداختی شرکت به این معنی است که یک فروشنده یا تامین‌کننده منبع مالی زمان پرداخت وجوه نقد خود را به تعویق می‌اندازد. در این شرایط سعی کنید تامین‌کنندگان منابع مالی و یا مواد اولیه خود را توجیه کنید تا آخر موعد برای دریافت پول خود صبر کنند. تاخیر در پرداخت‌های شرکت باعث می‌شود وجوه نقد مدت بیشتری در بانک بمانند.

3. به تعویق افتادن فروش محصولات
به تعداد روزهایی که طول می‌کشد کالای شما تولید شود یا تعداد روزهایی که کالای تولیدشده در انبار می‌ماند، تاخیر در فروش محصولات می‌گویند. هرچه فروش محصولات زمان بیشتری به طول انجامد، وجوه نقد دیرتر به حساب شرکت برمی‌گردند. یکی از عواملی که در سیر صعودی جریان نقدینگی نقش دارد، کاهش زمان فروش محصولات است. شرکت‌های می‌توانند از راهکارهای مختلفی برای کاهش زمان فروش محصولات خود و مدیریت آن‌ها کمک بگیرند.

4. درصد تغییر در قیمت محصولات
درصد تغییر در قیمت محصولات میزان نوسانات قیمت محصولات شرکت شما را نشان می‌دهد. تغییر در قیمت محصولات شامل افزایش، کاهش و یا تخفیف موقتی روی قیمت محصولات است. این عامل خود تحت تاثیر عواملی چون نرخ ارز و رکود اقتصادی است.

5. میزان رشد درآمد شرکت
علاوه‌بر تولید محصول و انبارکردن آن، حتی برای فروش و بازاریابی آن هم نیاز به پول دارید. گاهی اوقات نیز ممکن است مشتریان پول محصول را به موقع پرداخت نکند. برای جلوگیری از این مشکلات، باید با توجه به میزان رشد درآمد شرکت و ظرفیت مالی آن اقدام به فروش و بازاریابی کنید.

6. ارزش نهایی کالاهای فروخته‌شده
ارزش نهایی کالاهایی که فروخته‌اید در میزان تولید دوباره آن تاثیر مستقیم دارد. این عامل نقش مهمی در میزان جریان مالی شرکت شما دارد.

7. میزان سربار
سربار به هزینه‌ای گفته می‌شود که شرکت باید به صورت ماهانه پرداخت کند و شامل مواردی چون اجاره بها، قبوض گاز و برق و انرژی‌های مختلف و همچنین دستمزد کارگران و کارمندان است. میزان سربار تحت تاثیر عوامل مختلفی مثل تغییر فصل تغییر می‌کند و نقش زیادی در تغییر جریان مالی شرکت دارد.

جمع‌بندی
یکی از بازوهای اصلی هر شرکت و کسب‌وکاری، جریان نقدی آن است. اهمیت این موضوع به قدری است که می‌تواند شرکت‌ها را با سودی فوق‌العاده برساند. به همین دلیل بسیاری از شرکت‌های تجاری به دنبال راهکارهایی هستند که میزان نقدینگی خود را افزایش دهند. توجه به میزان جریان نقدینگی یکی از مهم‌ترین کارهایی است که صاحبان سرمایه در فعالیت‌های خود باید آن را مورد توجه قرار دهند.

لطفا نظرات و تجربیات خود را در مورد مقاله با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *